06 Νοε 2019

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με παράδοση που μας ταξιδεύει αιώνες πίσω σε μιαν άλλη εποχή, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Από την A' Γυμνασίου οι μαθητές/τριες γνωρίζουν την αρχαία ελληνική γλώσσα. Μέσα από ένα λεξιλογικό παιχνίδι, παραγωγής και σύνθεσης, εξοικειώνονται με τα γνωρίσματα της γλώσσας που σε πολλά σημεία θυμίζουν τη νέα ελληνική, εφόσον η τελευταία αποτελεί, άλλωστε, και την εξέλιξή της.

Σε λίγο καιρό είναι σε θέση να διαβάζουν με ευκολία διηγήματα του Γ. Βιζυηνού, του Α. Παπαδιαμάντη, γραμμένα σε γλώσσα καθαρεύουσα και να διεισδύουν στα βαθύτερα νοήματα του εκάστοτε πεζογραφήματος. Με τα Ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, απολαμβάνουν τη δύναμη του επικού λόγου και συνάμα, διδάσκονται να υλοποιούν με επιμονή και υπομονή τον κάθε στόχο που θέτουν στη ζωή τους.

Οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο αντανακλώνται μέσα από τα αρχαία ελληνικά αποσπάσματα συμβάλλοντας στη διάπλαση «χρηστών» ηθών. Με λίγα λόγια, οι μαθητές μας προσεγγίζουν συστηματικά τον αρχαίο ελληνικό λόγο ακόμα και με τη χρήση της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα, μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια, παζλ, σταυρόλεξα.

Κατανοούν, επομένως, ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα ενός λαού που «ανατέλλει» σε κάθε εποχή απηχώντας μηνύματα προόδου κι ευημερίας. 

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες